Veterinerlik Hizmetleri
İlgili Birim:
Veteriner İşleri Müdürlüğü
İletişim:
Telefon : 0318 618 50 04
E-Posta : bilgi@delice.bel.tr
Adres : Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Bulvarı
Delice / KIRIKKALE
1580 Sayılı Belediye Kanunun 15.Maddesine göre Belediyelerin görevleri arasında; Salgın ve bulaşıcı insan ve hayvan hastalıklarının önüne geçmek ve yayılmasına mani olmak, mezbaha kurup başka yerlerde hayvan kestirmemek, kurban bayramlarında vatandaşın hayvanlarını temiz ve sağlıklı ortamlarda kesilmesini sağlamak, başıboş hayvanları tutmak ve muhafaza etmek, hayvan hastalıklarının tedavisi için hayvan hastanesi tesis etmek ve işletmek, her türlü gıda maddelerin satıldığı yerleri denetlemek görevleri arasındadır.
Mezbaha faaliyetleri
Kırmızı et ve et ürünleri üretim tesislerinin kuruluş, açılış,çalışma ve denetleme usul ve esaslarına dair yönetmelik doğrultusunda 1. sınıf ruhsat aldığımız mezbahamızın faaliyetleri 01.09.2003 tarihine kadar belediyemiz tarafından yerine getirilmiş olup;01.09.2003 tarihinden İtibaren mezbahamızın işletmesi kiraya verilerek özel sektör tarafından işletilmesi devam ettirilmektedir. Denetim ve kontrol Belediye Veteriner Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü gözetiminde yapılmaktadır.
Hayvan pazarı faliyetleri
Hayvan Sağlık ve Zabıtası Yönetmeliğine göre 30.04.2002 tarihinde Ruhsat alınan Hayvan Pazarımız Salı ve Perşembe günleri kurulur.
Belediyemiz Veteriner Müdürlüğü, Zabıta ve Gelir Müdürlüğüne bağlı memurları ve Tarım ilçe Müdürlüğüne bağlı Veteriner Hekimler tarafından kontrol ve denetim altında tutul- maktadır. Görevli personel Pazar yerine gelen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sahiplerinden hayvan sağlık raporu, menşelerinin ve pasaportlarının bulunup bulunmadığının kontrolünü yaparak kaçak ve hastalıklı hayvanların pazara girişini engeller, eksik belgeleri görülen kişiler hakkında yasal işlem yapılır. Rapor alacak araçlar dezenfekte edilerek. Dezenfeksiyon Belgesi verilmektedir. Kurban bayramı öncesi satışa sunulan kurbanlıklarda hayvan pazarına yönlendirilir. Hayvan pazarındaki kurbanlıklar belediye kontrolünde vatandaşa satışa sunulur.
Balık pazarı ile ilgili faliyetler
Balıkçılar yeni yönetmeliklere göre bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır. Balıklar günlük olarak organoleptik muayeneleri yapılarak halkımızın sağlıklı olarak balık tüketimi yapmaları sağlanmaktadır. Sağlığa zararlı balıklar yazılı tutanak tanzim edilerek imha edilmektedir.
Hayvanat bahçesi faliyetleri
Hayvanat bahçesinin kuruluş amaçlarını şu şekilde özetleyebiliriz;
- Halkımıza yerli ve yabancı hayvan çeşitlerini tanıtmak ve özelliklerini öğretmek,
- Hayvan ve doğa sevgisi aşılamak,
- Öğrencilere evcil ve yaban hayvanlarını canlı olarak göstermek ve pratik bilgiler vererek okullar için bir nevi canlı laboratuar görevi yapmak,
- Ülkemizde ve Dünyada soyu tükenmekte olan hayvanları üreterek, yok olmalarını önlemek
- Kapalı yerlerde çalışan ve yaşayan şehir halkına yeşil örtüsü, su satıhları, hayvanları ve tabii görünüşlü dekorları ile oluşturduğu değişik bir ortamda dinlenme olanağı sağlamak.
Genç bir hayvanat bahçesi olarak ziyaretçilerimize hayvanat bahçemizi ve hayvanları tanımak amacıyla gelen gruplara kişisel olarak eğitici arkadaşlarımız hayvanlar hakkında temel bilgileri de vermektedir. Hayvanat bahçemizin her köşesinde eğitici tabelalar bulunmakta ve bu tabelalar sayesinde hayvanların genel özellikleri hakkında bilgi alınabilmektedir. Hayvanat Bahçemiz Sümer Parkı içerindedir. Parkımız haftanın yedi günü açık olup ücretsizdir. Hayvanlar doğal ortamına yakın bir şekil de bakım, beslenmesi ve tedavileri yapılmaktadır.
Hayvanat bahçemizde bulunan hayvanlar
Mara
Arjantin’nin Patagonya eteklerinde yaygın olarak bulunur fakat Paraguay gibi Güney Amerikan ın diğer yerlerinde de yaşarlar.Patoganya tavşanı da denir.Tavşan olarak adlandırılmasının nedeni korktuğunda zıplayarak kaçmasından dolayıdır.Gine Domuzuyla yakın akrabalığı vardır.Maraların bilinen iki türü vardır.Patagonya Marası(Dolichotis patagonum) ve Chacoan Marası (Dolichotis salinicola) dir. Patoganya maraları genelde hayvanat bahçelerinde bulunur ve “Patagonya kobayı”veya “patagonya hare” olarak da bilinirler.Doğal ortamlarında insanlardan çekinmelerine rağmen,eğer küçük yaşta insan tarafından yetiştirilirse insanlara alışabilir. Maralar yılda üç defa çiftleşebilir.Mara yavruları çok çabuk gelişirler 24 saat içinde otlamaya başlarlar.
Vervet Maymunu
ADeliceis geyiği
Alageyik
Rakun
Tavşan
Civet
Deve kuşu
KOİ Balığı
Carrasius
Auratus
Ak pekikan
Sokak hayvanları ve barınakları ile faaliyetler
Çevre Bakanlığı Çevre Koruma Genel Müdürlüğünün 23.12.1999/34 nolu genelgesi; Bilindiği gibi hayvanlara kötü muamele ve itlafın önlenebilmesi amacıyla bu kapsamda tüm hayvanların yaşama haklarından yararlandırılması ve bilhassa süratle aşılanması ve kısırlaştırılmasına özen gösterilerek korunması ve popülasyonun kontrol altına alınması yönünde icraatlarda bulunması ayrıca kısırlaştırmalarına rağmen saldırgan karakterleri değişmeyen hayvanlar için barınak oluşturulması istenmiştir.Bu genelge doğrultusunda şehrimizde başıboş bulunan kedi ve köpekler toplanarak faaliyete geçen barınağımıza konmaktadır.Barınağımız 250 köpek kapasiteli olup; Toplanan köpekler barınağımızda ilaç ve aşıları yapılmaktadır.İsteyen vatandaşlara ücretsiz olarak verilmektedir.Vatandaşın hayvanları kayıt defterine kayıt edilerek;sahiplik belgesi verilmektedir.Bu faaliyetler İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne aylık olarak izleme cetveli olarak gönderilmektedir.
Isırık vakalarında ısırılan kişilerin acilen hastanede aşı yapılması sağlanmakta ve ısıran hayvanın barınak bünyesindeki karantina süresince bakım ve muayeneleri yapılmaktadır. Isırık vakalarında Tarım ilçe Müdürlüğü ve Devlet Hastanesi işbirliği yapılmaktadır.