HİZMETLERİMİZ

Temizlik

Temizlik

Cadde ve Sokak Temizliği

 

İlgili Birim:

 

 Temizlik İşleri Müdürlüğü

 

İletişim:

 

Telefon : 0318 618 50 04

E-Posta : bilgi@delice.bel.tr

Adres : Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Bulvarı 
Delice / KIRIKKALE

 

Çevrenin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konusunda gösterilen çabaların amacı, insanların daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamalarını sağlamaktır. Çevreye zarar veren de çevreyi koruyan ve geliştiren de insandır.      

 

O halde, yaşam kalitemizi bozmadan alacağımız basit önlemlerle, çevremizi koruyabilir, çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakabiliriz. Çevre kirlenmesinin büyük boyutlara ulaşması, çöp dağlarının artık bizleri ve gelecek kuşakları yutmaya hazırlanması, doğal kaynaklarımızın hızla tükenmesi bizleri alışverişten başlayarak tüketimin her aşamasında ve tüketim sonrası oluşan atıkların kaldırılması ve yeniden kullanılmasında bilinçli hareket etmeye zorlamaktadır.      

 

Bu tüketim alışkanlığımızla doğanın ne kadar dayanacağını hiçbirimiz tahmin dahi edemiyoruz. “Temiz Bir Çevre, Sağlıklı Bir Gelecek” temel ilkesinden  hareket eden temizlik işleri müdürlüğü; temizlik işleri birimi olarak tüm faaliyetlerini sürdürmektedir.  

 

Birimimiz; ilçe genelindeki evsel ve Tıbbi atıkların tüm çevresel kriterler ve ilgili yönetmelikler göz önüne alınarak kaynağında toplanmasını ve Belediyemizce tespit edilen aktarma merkezlerine veya bertaraf sistemlerine nakledilmesini sağlamak amacıyla çalışmalarını yürütmektedir.. 

 

ÇEVREYE DUYARLI TEMİZLİK ARAÇLARI

 

Çöp toplama araçlarımızın, temizlik araçlarına dönüştürülmesi projemiz kapsamında; çöplerin toplanması ve taşınması esnasında oluşacak koku ve görüntü kirliliğinin önlenmek amacıyla kamyonlarımızın gerekli çalışmalar yapılmış ve kamyonlarımızın yan kasalarına çevre bilincini geliştirici sloganlar  ve resimler içeren billboardlar yerleştirilmiştir.      

 

“Geleceğimiz İçin Çevremizi Kirletmeyelim” sloganıyla başlattığımız bu proje bugün de revize edilmeye devam etmektedir. 

 

TEMİZLİK ÇALIŞMALARI  

 

Bütün cadde ve sokaklar, her gün program dahilinde süpürülerek temizlenmektedir. İlçemizdeki ana arter süpürge işçileri ve süpürge araçları tarafından sürekli süpürülmektedir. Cadde, sokak ve meydanlar program dahilinde yıkanmaktadır. Çevre temizlik ekibimizce ilçemizdeki sahipsiz ev eşyaları, moloz vb. gibi atıklar ayrı toplanarak, nakledilmektedir. Süpürge ekibi, program ve açılışlarda ilgili yerin temizlenmesinde de görev yapmaktadır. İlçe genelindeki tüm konteynırlar program dahilinde yıkanmakta, dezenfekte edilmekte,boyama ve bakımları yapılmaktadır.

 

 

 

Katı ve Evsel Atık Toplama

 

İlgili Birim:

 

Temizlik İşleri Müdürlüğü

İletişim:

 

Telefon : 0318 618 50 04

E-Posta : bilgi@delice.bel.tr

Adres : Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Bulvarı 
Delice / KIRIKKALE

 

EVSEL ATIKLARIN TOPLANMASI

 

Evsel katı atıklar program dahilinde, periyodik olarak toplanarak nakledilmektedir. 

 

PAZAR YERİ ATIKLARININ TOPLANMASI VE PAZAR YERLERİNİN

DEZENFEKSİYONU  

 

Şehrimizdeki Pazaryerlerinin temizlenme ve yıkanmaları yapılmaktadır; 

 

a)    Pazartesi günü, Cumhuriyet pazarı temizlenip yıkanması,

b)    Salı günü, Salıpazarı temizlenip yıkanması,

c)    Çarşamba günü, Dumlupınar Pazaryeri ve Çarşı İçi Pazaryeri temizliği yapılıp yıkanması,

d)    Perşembe günü, çarşı içi, ayakkabıcılar sokağı, 260’ evler ve otopark pazaryerlerinin temizlenip yıkanması,

e)    Cuma günü, Arslanlı Mahallesi Pazaryeri temizliğinin yapılıp, yıkanması ve Arslanlı mahallesindeki ana arterlerin yer elemanları ve yol süpürme aracı ile süpürülmesi,

f)    Cumartesi günü, Turan ve Yeni mahalle pazaryerlerinin temizlenip yıkanması,

g)    Pazar günü, Şirinevler Pazaryeri ve Pınarbaşı Pazaryerlerinin temizlenip yıkanması.  

 

KATI ATIKLAR KONUSUNDA BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ 

 

• Çöpü kaynağında azaltmazsak, bir gün çöp dağları arasında nefes alamaz hale gelebiliriz.  

 

• Gelecek kuşakların çöp dağları altında ezilmesini istemiyorsak, bilinçli tüketim yapıp az çöp çıkarmak zorundayız. 

 

• Denizlerimiz, göllerimiz, yollarımız, parklarımız çöplük değildir. Çöplerin yeri çöp kutularıdır. Her yere çöp atıp çevreyi kirletenleri mutlaka uyarmamız gerekir.  

 

• Çöplere atılan pillerin içindeki kimyasal maddeler toprağa ve suya karışarak bizlere zehir olarak geri dönecektir.  

 

• İnsan sağlığına zararlı kimyasal maddeler içeren temizlik ürünleri yerine doğal bileşenlerden oluşmuş ve çevreye zararlı olmayan ürünleri tercih etmek gerekir.  

 

• Kullan - At piller yerine yeniden doldurulabilir pilleri kullanalım.  

 

• Türkiye’de atıkların geri kazanımı konusunda uzun yıllardır süre gelen çalışmalar vardır. Cam, kâğıt, karton, plastik ve metal gibi atıklar özellikle çöp dökme sahalarından ve sokak toplayıcıları kanalıyla sokaklardan toplanmakta ve ham madde kaynağı olarak çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. 

 

• Herhangi bir ürünü alırken geri dönüşümlü olmasına dikkat edelim.  

 

• Kâğıtlarımızı, defterlerimizi tutumlu kullanıp kullanılmış kâğıtları geri kazanalım.

 

• Tükettiğimiz kâğıtları çöpe atmak yerine toplayıp ekonomiye kazandırabilir ve çevre kirliliğini önleyebiliriz.  

 

• Bir ton kullanılmış kâğıt, geri kazanıldığında 16 adet çam ağacının, bir ton kullanılmış gazete kâğıdı kullanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesi önlenmiş olacaktır.  

 

• İnsanların birbirlerine gönderdiği mektupların % 44 'ü okunmamaktadır.  

 

• Yalnızca 100.000 aile gereksiz yazışmayı durdurursa, her yıl 150.000 ağaç kesilmekten kurtulacaktır.  

 

• Bir insan, ömrünün 8 ayını, gereksiz yazışma zarflarını açarak geçirmektedir. 

 

• Bir büro elemanı yılda, 81 kilo yüksek vasıflı kâğıdı çöpe atmaktadır.  

 

• Bir kere kullanıp atacağımız poşetler yerine, sürekli kullanabileceğimiz bez torba, sepet ve fileleri tercih edelim.  

• Plastikler doğada parçalanma süresi en uzun olan madde olduğu için yok edilmesi güçtür. Bu nedenle bu maddelerin mümkün olduğunca ayrı biriktirilip geri kazanılmaları sağlanmalıdır.  

 

• Plastik ambalaj atıkları yıkanıp granül haline dönüştürülerek ikincil ürün üretiminde ham madde olarak kullanılmaktadır. Sera örtüsü, otomotiv sektöründe plastik torba, marley, pis su borusu, elyaf ve dolgu malzemesi, araba yedek parçası yapımında kullanılmaktadır.  

 

• Yeni üretime kıyasla, metal ve plastikte % 95 enerji tasarrufu sağlarız.  

 

• Geri dönen her bir ton cam için yaklaşık 100 litre petrol tasarruf edilmiş olacaktır.

 

• Bir cam şişe doğada 4000 yıl, plastik 1000 yıl, çiklet 5 yıl, bira kutusu 10-100 yıl, sigara filtresi 2 yıl süre ile yok olmamaktadır.  

 

• Evsel atıklar arasında cam şişe ve kavanozların geri dönüşümü ülkemizde oldukça eski yıllara uzanmaktadır. Renklerine göre ayrılan cam şişe ve kavanozlar ve diğer cam atıklar Kırılarak cam tozu haline getirilir. Cam tozu, kum, kireç taşı ve soda külü ile karıştırılır ve yüksek sıcaklıkta şekillendirilerek yeni ürünlere dönüştürülür.

 

 

 

 

 

 

Kullanılmayan Eski Eşyalar

 

İlgili Birim:

 

Temizlik İşleri Müdürlüğü

İletişim:

 

Telefon : 0318 618 50 04

E-Posta : bilgi@delice.bel.tr

Adres : Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Bulvarı 
Delice / KIRIKKALE

 

Kullanılmış ev eşyaları çöp değildir. Evinizde eşyanızı değiştiriyor iseniz ve kullandığınız eşyaları atacaksanız bizi arayınız. Sizin atmak istediğiniz eşyalar başka bir ailenin ihtiyacı olabilir. Kullanılmayacak durumda olan ev eşyalarınızı çöp birikintilerinin olduğu yerlere bırakmayın. Bu tür eşyaları çöp araçları almamaktadır. Her türlü oturma grupları, çekyat, kanepe, yatak ve diğer mobilya aksamlı ev eşyaları Temizlik İşleri Müdürlüğü'nce toplanmaktadır. Vatandaşların, Temizlik İşleri Müdürlüğü'nü  dahili numaralı telefondan aramaları halinde, bu tür atıkları evlerinden alınmaktadır.

 

 

 

Tıbbi Atıkların Toplanması

İlgili Birim:

 

Temizlik İşleri Müdürlüğü

İletişim:

 

Telefon : 0318 618 50 04

E-Posta : bilgi@delice.bel.tr

Adres : Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Bulvarı 
Delice / KIRIKKALE

 

 

 

TIBBİ ATIKLARIN AYRI TOPLANMASI VE NAKLEDİLMESİ 

 

Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği doğrultusunda; hastane, dispanser, klinik, laboratuar, görüntüleme merkezi, eczane ve tüm sağlık   kuruluşları ile bireysel muayenehanelerden (tıp doktoru, diş hekimi ve veteriner hekim muayenehaneleri) çıkan tıbbi atıklar ayrı toplanarak nakledilmektedir. İlçe sınırlarımız içindeki sağlık kuruluşlarının, tıbbi atık sözleşmesi yapabilmeleri için müdürlüğümüze, bir dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

 

Çöp Konteynırları

 

İlgili Birim:

 

Temizlik İşleri Müdürlüğü

İletişim:

 

Telefon : 0318 618 50 04

E-Posta : bilgi@delice.bel.tr

Adres : Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Bulvarı 
Delice / KIRIKKALE

 

Konteynırlar; Genellikle ana arterler ve ana caddelerde kaldırım kenarlarına belirlenmiş noktalara bırakılarak halkın hizmetine sunulan metal veya plastikten oluşan kaplardır. Konteynırlar Yerleşik düzeyde olmayan insanların veya yerleşik düzeyde olup fazla miktarda atık çıkan işyeri ve kuruluşların atıklarını her gün veya günde birkaç defa toplamak maksadıyla sınırlı sayıda konulmaktadır. Konteynır konacak yer seçilirken o bölgeye çöp aracının her gün giriyor olması gerekmektedir.